Малко повече от година след като Данаил Кирилов целуна ръка на

...
Малко повече от година след като Данаил Кирилов целуна ръка на
Коментари Харесай

Не пипайте Дани! Този символ на разпада на политическата класа!

Малко повече от година след като Данаил Кирилов целуна ръка на премиера и пое поста министър на правораздаването, беше заставен под публичен натиск да подаде оставка. Независимо дали ще продължи работа в Народното събрание, този исполин на правната мисъл несъмнено ще остане във времето като символ на политическата неплатежоспособност, която през 10-годишното ръководство на ГЕРБ стана норма. Няма подозрение, че кадровата банка на най-голямата партия у нас губи един

приключен артикул на еволюцията на политическата флора и фауна

 

през годините. Също както в природата, и в тази екосистема оцеляват най-приспособимите. Именно Данаил Кирилов е директно доказателство, че този принцип работи в цялостна мощ и е главен коз за неговото израстване до върха на хранителната верига. 

Възходът в юридическата кариера на Кирилов започва през 1998 година, когато става юрист на злополучния бивш министър-председател Жан Виденов. На полето на политиката Кирилов изгрява през 2001 година, откакто е назначен за шеф на кабинета на министъра на районното развиване Костадин Паскалев. Въпреки че държавното управление е на Национална движение „Симеон Втори" и Симеон Сакскобурготтски, Паскалев тогава е член на Българска социалистическа партия.

Юридическото " острие " на дясната ГЕРБ остава да работи за левите социалисти и през идващите години, откакто през 2003 година влиза в столичния общински съвет от квотата на Българска социалистическа партия и остава там до 2009 година Постепенно Кирилов се преориентира и съумява да се залепи за партията на тогавашния кмет на София Бойко Борисов. Тази му “далновидност ” се отплаща с поста на регионален шеф на София, който заема до 2013 година с благословията на ГЕРБ. Защо обаче е толкоз скъп кадър, лъсва, чак когато Кирилов влиза в Народното събрание във втория мандат на ГЕРБ, където оглавява парламентарната правна комисия. 

Политическите партии у нас са фамозни с това, че поставят несъответствуващи хора на извънредно значими позиции. Логиката за това е елементарна - когато липсват качества, вакуумът се запълва с безгранично угодничество към началника, чиито поръчки се изпълняват безусловно. Само по този метод би могъл да си ценен за мощните на деня. С други думи -

некадърниците стават негодници

 

През законотворческите му години. От 2014 година насам съвсем всеки значителен текст в закона, върху който е работило Народното събрание, е минал през правната комисия и персонално през неговите ръце. Съответно породиха безчет законодателни кавги, подбудени от обвинявания в лобизъм, политически поръчки и съпровождащите ги юридически лупинги. 

“Такова право, каквото Народното събрание основава, ние не сме учили “, написаха в края на 2018 година в декларация над 70 изявени юристи. Поводът за позицията им стана следващата законодателна кръпка в Антикорупционния закон, с която ръководещите позволиха да се конфискува имущество даже на оправданите в съда. „ Волята ми е била инспекции против олигарси, които са почнали, да не бъдат прекратявани. Доколкото слушам, към този момент се приключват инспекции против именити български олигарси ", обясняваше Кирилов. На процедура задачата на тази корекция беше да бъде заобиколено тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което има силата на закон и споделя, че дело за конфискация не може да има, в случай че обвиняването на прокуратурата е отпаднало. Воден от правилото, че задачата оправдава средствата, Кирилов ни минимум не се смути от това фрапантно тъпчене на правото.

Печатът " Кирилов " беше комплициран и на редица други, меко казано, противоречиви промени в закона- като се стартира от опитите да бъде отстранено преференциалното гласоподаване, мине се през отпадането на 35-годишният таван на продължителността на концесиите, и се стигне до мащабното превръщане на Административнопроцесуалния кодекс, което имаше за цел драстичното увеличение на таксите при обжалване във Върховния административен съд и по този начин да попречи на жители и Неправителствени организации да нападат актовете на властта, които постоянно падат в съда. “Поел съм грижата да бъда предложител на тези хрумвания " остана крилата фраза на юридическото " острие " на ГЕРБ, която демонстрира и неговото схващане за политика - 

правиш каквото ти наредят, пък да става каквото ще

 

Обществената полза отстъпва на назад във времето пред безпринципния кариеризъм. За тази линия от характера на Данаил Кирилов свиделства и някогашният ръководител на Софийския областен съд Методи Лалов. Преди година той описа, че по отношение на него е извършен опит за натиск по хода на съответно дело от почитан политик от ГЕРБ. " Политикът от вратата сподели, че има изпълнително дело против партията, на която е член. И че ще бъде добре да се забави развиването му, с цел да не се разчуе за него ", описа съдията. Въпреки че тогава Лалов не разкри кой е пратеникът на ръководещата партия, по въпросното дело има подадена тъжба точно от Данаил Кирилов.

Освен че е лишен от скрупули, правосъдният министър в оставка показва неколкократно, че е опериран и от възприятие за достойноство. Последно стана за смях, откакто министър председателят му забрани да написа в персоналния му профил във Facebook, в който преди този момент Кирилов беше много деен. " Не може да написа във Facebook, а може да написа нова конституция ", пошегуваха се обществените мрежи. Публичната връзка на министъра обаче е толкова несъответстваща, че стартира да носи негативи на цялото ръководство.

След като в свой пост назова съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов Спондж Боб-Квадратни гащи и се подигра на акцията му пред Догансарай, Кирилов беше засипан с хиляди гневни мнения. Вместо обаче да се извини, той се оплака, че има лист с 250 души, които непрекъснато го наричали Барни Ръбъл - паметен анимационен воин от сериала " Семейство Флинстоун ", и той ги знаел поименно. Забавните му изявления, от които лъха свещена елементарност, биха се вписали сполучливо в едно комедийно шоу. Но въпреки всичко Кирилов е назначен за министър! Трябва единствено да си напомним заканите му, че ще изпрати " бял хакер " на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов и обвиняването му, че Върховният касационен съд " джурка " каузи, с цел да се паднат на съответен арбитър. Кирилов стана легендарен и с фразата " да обърнем файловете ", в която IT гурутата към момента търсят смисъл.

Всичко казано до тук обаче не може и не трябва да бъде изолирано само и единствено за персоната Данаил Кирилов. Той по-скоро съставлява значка на ревера на прогнилата политическа класа. Защото в управлението принципите, моралът и честността от дълго време са сменени от грабителски кариеризъм, нелепост, угодничество към по-силните и безгранична арогантност към жителите. Затова оставката на правосъдния министър не е задоволителна. Това отдавна трябваше да сторят шефовете му, с помощта на които той се добра до властта.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР